Eelke Bokelman van Het Scheidingsbureau in Den Bosch:

‘Scheiden is vaak lijden. Dat kan écht anders’

Scheiden is lijden? Nou, zeker niet als het aan Eelke Bokelman van het Scheidingsbureau ligt. De mediator en scheidingsadviseur is toegewijd om beide partijen met respect van elkaar te scheiden. Ze heeft oog voor de juridische, financiële en emotionele aspecten die aan bod komen bij een scheiding. Ze maakt zich hard voor betrokken kinderen, voert kindgesprekken én helpt ouders om hun partnerschap om te zetten in het samen ouder zijn.

Een bloemetje voor je ex na een geslaagde scheiding? Zie jij het voor je? Eelke Bokelman maakte het onlangs mee in haar praktijk in Den Bosch na een geslaagd scheidingstraject. “Een man dankte zijn ex-vrouw voor de mooie tijd die ze samen hadden gehad en wenste haar het allerbeste toe voor de toekomst. Ook voor mij waren er bloemen als dank voor alle professionele hulp”, vertelt de scheidingsadviseur en mediator.

Elk je eigen weg gaan
Eelke erkent dat een scheiding niet vaak met bloemen wordt afgerond. “Goed scheiden vraagt om goede begeleiding. Dat klinkt simpel. De praktijk is vaak weerbarstig. Dat komt doordat emoties de overhand hebben. Scheiden is afscheid nemen van wat was. Twee mensen die hetzelfde pad bewandelden, gaan ieder hun eigen weg. Voor velen ligt door de scheiding hun wereld in puin. Zij zijn boos, verdrietig en aan het rouwen tegelijkertijd. Ze kunnen hierdoor niet alles rustig overzien, laat staan verstandige keuzes maken. Als je hen vraagt om hun toekomst zonder de ander vorm te geven, spelen emoties op en nemen ze besluiten op emotionele gronden. Dat is nooit verstandig. Wat helpt, is professionele hulp van een scheidingsadviseur die los van alle emoties meekijkt of alle zaken goed afgewikkeld worden. Zodat een nieuwe start mogelijk is.”

Met respect scheiden
Sinds 2013 heeft Eelke haar eigen scheidingsadviesbureau in de Gruyterfabriek in Den Bosch. De spreekkamer van haar Scheidingsbureau oogt licht en ruimtelijk. Als een gezellige huiskamer met grote ronde tafel om aan te zitten. Gezellige gesprekken worden er aan de bewuste tafel niet echt gevoerd. Wel respectvolle. “Als je hier aan tafel gaat met me, houd je je aan de afspraak dat je met respect voor de tafelgenoten zaken bespreekt. Stap voor stap bespreek ik met de aanstaande ex-partners welke punten er voor een scheiding geregeld moeten worden.”

Prettige gesprekspartner
Eelke Bokelman beschikt over een groot inlevingsvermogen. Ze is toegankelijk, maar kiest tegelijkertijd zorgvuldig haar woorden. Ze stelt bovenal vragen zonder vooroordelen. Dat maakt haar tot een prettige gesprekspartner. Jarenlang werkte de van origine Eindhovense als tv-interviewer en regisseur voor bekende KRO-NCRV tv-programma’s als Hello Goodbye, Museumgasten en Drie op Reis. Ze maakt nog dagelijks gebruik van haar werkervaring als interviewer.

“Ik leef me in in de mens tegenover me en stel oprechte vragen. Altijd neutraal, dus zonder oordeel. Ik wil bijvoorbeeld weten waarom iemand bepaalde keuzes voor ogen heeft. Soms blijkt dat de oplossing die iemand voorstaat voor bijvoorbeeld de boedelverdeling niet eens de beste uitkomst geeft doordat er bepaalde fiscale of juridische consequenties aan verbonden zijn. Zaken die iemand nog niet wist. Ik doe echter zoveel scheidingstrajecten dat ik goed zicht heb op wat gevolgen van bepaalde keuzes kunnen zijn. Bovendien werk ik nauw samen met advocate Casey van Veenendaal en financieel adviseurs waardoor ik kan adviseren wat nog meer mogelijk is om het beoogde doel te bereiken.”

Een persoonlijk ouderschapsplan
Haar kracht zit zonder twijfel in haar gesprekstechnieken. Met haar open vragen en onafhankelijke manier van werken doorbreekt Eelke denkpatronen en helpt ze scheidende partners op betrokken wijze verder. Zakelijke partners waarmee ze samenwerkt, omschrijven haar als: eerlijk, puur en rechtvaardig. Eelke: “Door mijn manier van vragen stellen horen ex-partners soms zaken die ze van elkaar niet wisten. Ze zitten zo vast in denkpatronen dat ze er pas achter komen als ik als buitenstaander bepaalde zaken anders belicht. Mijn werkwijze helpt mensen om tot oplossingen te komen waar beiden achter staan. Neem een ouderschapsplan. Je kunt dit van internet pakken en invullen. Dat plan houdt alleen geen rekening met jouw persoonlijke situatie. Zaken worden zwart-wit voorgeschoteld, terwijl er volop mogelijkheden zijn om een plan op maat te maken. Een plan dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je net wel in aanmerking komt voor die huurwoning of hypotheek. Zorg voor een ouderschapsplan waar beiden ouders achterstaan, zodat ze er met gevoel naar gaan handelen. Dit is in belang van de kinderen en maakt uiteindelijk de ouders én kinderen gelukkiger.”

6C5B9484-5_Bewerkt

Kinderen door een scheiding heen helpen
Als mediator staat Eelke ook altijd stil bij het scheidingsverhaal en hoe ouders dit verwoorden aan kinderen. “Door te kijken naar de raakvlakken, zorg je dat kinderen ook verder kunnen. Zij moeten immers ook afscheid nemen van wat was en een basis krijgen waarmee ze verder kunnen. Door met ouders te zoeken naar gezamenlijke belangen gaan ze anders in hun scheiding staan en wordt het verhaal voor kinderen ook draaglijker.”

Kosteloze kindgesprekken
Het Scheidingsbureau biedt kosteloos kindgesprekken aan. “Een scheiding moet vooral voor kinderen goed geregeld worden. Zij voelen feilloos aan als een van de ouders erg verdrietig of boos is en zijn ook erg loyaal in zulke gevallen. Dit maakt de toch al lastige periode met veel veranderingen nog moeilijker. Ik ga graag in gesprek met ieder betrokken kind. Het is vaak zo fijn voor een kind om bevestigd te krijgen van iemand die ze niet kennen dat zijn ouders er alles aan doen om zaken goed te regelen in de toekomst. Ik luister en geef tips of handvaten, zodat een kind met vertrouwen de toekomst in gaat na een scheiding.”

Moeilijkste traject van hun leven
Mooi vind ik het altijd om te horen als iemand zegt: “Ik zag er enorm tegenop om naar hier te komen, maar ik ben blij dat ik de sessie weer heb gehad. Het geeft me rust en vertrouwen in de toekomst.”  Dan is mijn missie al bijna geslaagd.

De scheidingsadviseur is dankbaar dat ze mensen mag bijstaan in misschien wel het moeilijkste traject in hun leven. “Ik voel me betrokken bij beide partijen en zet me in zodat zij een goede nieuwe start kunnen maken. Ik geef alles wat ik in mijn vermogen heb. Meestal levert dat een mooi eindresultaat op en kunnen partners een scheiding goed afronden. Ik zeg altijd: een verleden heb je, aan een toekomst kun je samen bouwen. Ik help je er graag bij.

 

Contact
06-26154414
info@scheidingsbureau.nl
De Gruyterfabriek (kamer 1122)
Veemarktkade 8A
5222 AE ‘s-Hertogenbosch
www.scheidingsbureau.nl