Op 21 mei 2019 nam de Eerste Kamer de Wet herziening partneralimentatie aan. Wat betekent dit voor de partneralimentatie en heeft deze wet ook gevolgen voor jou?
Nu geldt nog een maximale periode van twaalf jaar voor een huwelijk met kinderen, of als je huwelijk langer dan vijf jaar duurde. De echtscheiding moet dan na 1 juli 1994 uitgesproken zijn. Hebben jullie geen kinderen en was je korter dan vijf jaar getrouwd? De alimentatieplicht heeft dan dezelfde lengte als je huwelijk.
Door deze nieuwe wet duurt de alimentatieplicht niet langer dan de helft van de jaren van je huwelijk. Het maximum is bovendien vijf jaar.
– Hebben jullie samen kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar? Dan eindigt de partneralimentatie pas als het jongste kind twaalf is geworden. In een dergelijk geval kan de alimentatie dus maximaal twaalf jaar duren.
– Waren jullie meer dan vijftien jaar getrouwd op het moment dat er echtscheiding wordt aangevraagd? En is de partner die in aanmerking zou komen voor alimentatie maximaal tien jaar jonger dan de AOW-leeftijd die dan geldt? Dan eindigt de partneralimentatie op het moment dat degene die de alimentatie ontvangt de AOW-leeftijd bereikt.
Verder krijgen alimentatiegerechtigden die op of voor 1 januari 1970 zijn geboren tien jaar alimentatie in plaats van vijf jaar.
In het geval van meerdere uitzonderingen geldt de langste termijn.
Als beëindiging van de alimentatie tot een zogeheten schrijnende situatie leidt, kan de partneralimentatie langer duren. Dat beslist de rechter.
De wet gaat in op 1 januari 2020, maar geldt alleen voor alimentatieverplichtingen die op of na die datum tussen jullie zijn overeengekomen. Óf waarbij het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend op of na 1 januari 2020. De wetswijziging heeft dus geen gevolgen voor bestaande alimentatieverplichtingen. Wil je weten of de nieuwe wet ook gevolgen heeft voor jou? Of wil je de bestaande partneralimentatie wijzigen? Neem gerust contact met me op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.